Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Μέλισσα: εκτροφή & νοσήματα

Μέλισσα: εκτροφή & νοσήματα

Κωδικός:Γ0236

Ενημερώθηκε: 17/6/2015

Διαθέσιμο ('Aμεσα)
Προσθήκη στο καλάθι
Τιμή κανονική:
24,98€ + Φ.Π.Α. =  26,60€
Τιμή συνδρομητή:
23,66€ + Φ.Π.Α. =  25,20€

28,00 ευρώ
συγγραφέας: Ηλίας Παπαδόπουλος
έτος έκδοσης: 2014
σελίδες: 175
διαστάσεις: 17x24 cm
εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία

Οι μέλισσες γοητεύουν και συναρπάζουν τον άνθρωπο με το μαγικό τρόπο της επικοινωνίας τους και το ανιδιοτελές κοινωνικό πρότυπο που αντιπροσωπεύουν. Η εκτροφή και τα νοσήματά τους αποτελούν το συνδυασμό της κτηνιατρικής εντομολογίας με την παθολογία και αποσκοπούν, μέσω της καλύτερης κατανόησης της βιολογίας της μέλισσας, στην ορθότερη φροντίδα και εκμετάλλευσή τους.

Η μέλισσα είναι αναμφισβήτητα το πολυτιμότερο έντομο του πλανήτη μας, όχι μόνο για τα χρήσιμα προϊόντα που μας προσφέρει (μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κερί και δηλητήριο), αλλά κυρίως για τη συμβολή της στην επικονίαση των φυτών, η οποία είναι ανεκτίμητη. Η εκτροφή της μέλισσας αποτελεί σημαντικό κλάδο της ζωικής παραγωγής, ο οποίος σε αντίθεση με άλλες οικονομικές δραστηριότητες, είναι απόλυτα φιλικός προς το περιβάλλον. Ωστόσο, η παραγωγή μελιού σήμερα δεν είναι μια δουλειά που γίνεται από τις μέλισσες χωρίς τη βοήθεια του μελισσοκόμου. Η φροντίδα, η κατανόηση των αναγκών τους και η παροχή της αναγκαίας βοήθειας με τους κατάλληλους μελισσοκομικούς χειρισμούς είναι απαραίτητα συστατικά της σύγχρονης μελισσοκομίας.

Το βιβλίο αποσκοπεί να προτρέψει τον κτηνίατρο ή άλλο επιστήμονα να δει με μια άλλη ματιά τη μέλισσα και να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία-μελισσοπαθολογία, επειδή ο κλάδος αυτός της ζωικής παραγωγής έχει σημαντικές δυνατότητες και η ικανοποίηση όποιου ασχοληθεί μαζί του θα είναι τεράστια…

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή........ 11

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

A. TAΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ........ 13

Β. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ....... 14

Γ. Η ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΏΝ - ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΊΗΣΗ ΦΎΛΟΥ ΚΑΙ ΚΆΣΤΑΣ... 18

1. Η βασίλισσα......... 19

2. Η εργάτρια ......... 20

3. Ο κηφήνας.......... 21

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Α. ΜΟΡΦΟΛΟΓΊΑ - ΑΝΑΤΟΜΊΑ.......... 23

Β. ΑΔΕΝΙΚΌΣΎΣΤΗΜΑ........... 25

Γ. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌΣΎΣΤΗΜΑ........ 27

Δ. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΌΣΎΣΤΗΜΑ...... 28

Ε. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΌΣΎΣΤΗΜΑ........ 28

ΣΤ. ΝΕΥΡΙΚΌΣΎΣΤΗΜΑ.............. 28

Ζ. ΠΕΠΤΙΚΌ– ΑΠΕΚΚΡΙΤΙΚΌΣΎΣΤΗΜΑ............ 28

Η. ΤΡΟΦΆΛΛΑΞΗ........... 30

Θ. ΡΎΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΑΣ - ΟΜΟΙΌΣΤΑΣΗ......... 30

Ι. ΚΗΡΎΘΡΑ............... 30

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ

Α. Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ: Η ΚΥΨΕΛΗ............. 33

Β. Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ........ 40

Γ. ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ............ 42

Δ. ΛΕΗΛΑΣΙΑ............ 43

Ε. ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ........... 44

ΣΤ. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ........... 45

Ζ. Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ – ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ......... 47

Η. ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ.......... 51

Θ. Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ: ΦΕΡΟΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ....... 52

1. Φερομόνες.......... 52

2. Χοροί ......... 54

3. Προσανατολισμός........... 56

Ι. Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ - ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ............ 56

ΙΑ. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ............ 60

1. Μελισσοκομικά εργαλεία ............ 60

2. Η επιθεώρηση του μελισσιού .......... 63

3. Εποχιακοί χειρισμοί......... 69

4. Απολύμανση.................. 71

5. Τρύγος............... 72

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Α. ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ....... 77

1. Βαρροϊκή ακάρωση (Βαρρόωση).......... 77

2. Τροπιλαιλάπωση............... 87

3. Προσβολή από το μικρό σκαθάρι της κυψέλης (Aethina tumida)........ 87

4. Τραχειακή ακάρωση.......... 88

5. Νοζέμωση.............. 92

6. Αμοιβάδωση............ 96

7. Σηψαιμία.......... 98

8. Χρόνια Παράλυση – Μελανή νόσος.......... 99

9. Νόσος του Μάη.......... 101

10. Άλλες ιώσεις των μελισσών.......... 102

Β. ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΓΟΝΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ...... 103

1. Αμερικάνικη Σηψιγονία....... 103

2. Ευρωπαϊκή Σηψιγονία....... 108

3. Ασκοσφαίρωση........ 110

4. Ασπεργίλλωση.............. 113

5. Σακόμορφη Σηψιγονία......... 115

6. Άλλα Νοσήματα του Γόνου........... 117

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Α. ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ............... 119

1. Κηρόσκωρος............. 119

2. Αχερόντεια (Νεκροκεφαλή).......... 122

Β. ΥΜΕΝΟΠΤΕΡΑ.......... 122

1. Σφήκες.......... 122

2. Μυρμήγκια.......... 123

Γ. ΟΡΘΟΠΤΕΡΑ........... 124

Μάντης ή Αλογάκι της Παναγίας........ 124

Δ. ΠΤΗΝΑ.................. 124

Μελισσοφάγος....... 124

Ε. ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ......... 125

1. Ποντίκια.......... 125

2. Αρκούδες........... 125

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ-ΤΟΞΙΚΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Α. ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΤΑ................. 127

1. Ροδόδεντρο (Rhododendron spp.).............. 127

2. Καμέλια (Camellia spp.)............ 128

3. Πικροδάφνη (Nerium oleander).............. 128

4. Ιπποκαστανέα (Aesculus hippocastanum), Καστανιά (Castanea spp.), Φλαμουριά (Tilia spp.), Ευκάλυπτος (Eucalyptus spp.)........... 128

5. Δάφνη μεζέριος (Daphne mezereum)............ 129

6. Βαλανιδιά, δρυς και πουρνάρι (Quercus spp.)......... 129

7. Ήταμος (Taxus bacata)......... 129

8. Ρανούγκουλος (Ranunculus spp.).......... 129

10. Άλλα τοξικά φυτά.............. 129

Β. ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΗΜΙΚΑ............ 130

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ - ΜΕΛΙ

Α. ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ............. 136

Β. ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ ΉΜΕΛΙ ΝΕΚΤΑΡΟΣ.............. 139

1. Μέλι θυμαριού (Thymus vulgaris)........... 139

2. Μέλι πορτοκαλιάς (Citrus sinensis)............ 140

3. Μέλι βαμβακιού (Gossypium spp.)............. 140

4. Μέλι ηλίανθου (Helianthus annuus).............. 141

5. Μέλι ερείκης (σουσούρα, Erica verticillata).......... 141

6. Μέλι καστανιάς (Castanea sativa)......... 141

7. Μέλι αμυγδαλιάς................. 142

8. Μέλι κουμαριάς (Arbutus unedo)........... 143

9. Μέλι ευκάλυπτου (Eucalyptus spp.)............ 143

10. Ανθόμελα από άλλα φυτά μελισσοκομικής σημασίας........ 144

Γ. ΜΕΛΙ ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΟΣ........... 147

1. Μέλι πεύκου.......... 147

2. Μέλι έλατου............ 149

Δ. ΜΕΛΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ............ 149

Ε. ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ............ 150

ΣΤ. ΝΟΘΕΙΑ ΜΕΛΙΟΥ.......... 151

Ζ. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ...... 153

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ:

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ, ΓΥΡΗ, ΠΡΟΠΟΛΗ, ΚΕΡΙ, ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

Α. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.......... 155

Β. ΓΥΡΗ......... 158

Γ. ΠΡΟΠΟΛΗ......... 162

Δ. ΚΕΡΙ........... 164

Ε. ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ............ 165

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ...... 167


 

Επιστροφή

English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής
1990-2019 © services.agrotypos.gr. All rights reserved. | Top